Tuesday 2 December 2008

Editorial

17. 1. 2007

Jsem hrdý, že zde mohu prezentovat jedinečný soubor článků, jejichž autory je devět studentů Katedry mediálních studií a žurnalistiky, Masarykovy univerzity. Zadání bylo jednoduché, ale důležité: zvolit vlastní téma, profesionálně a odpovědně zjistit nejen „jaká“ je stituace, ale také „proč je ta situace právě taková?“. Aby na tyto otázky odpověděli, museli se stát „novinářskými Darwinisty“ – zjistit kde příběh začal, jak se vyvíjel... a proč. To všechno absolovali studenti v intenzitním čtyřtýdenním kurzu. Tyto články jsou působivé nejen hloubkou zpracování, které vaši spolužáci časem dosáhli, ale jsou pozoruhodné také tím, že je napsali anglicky. Tleskám jim.
Texty jsou výsledkem práce studentů a lektora v kurzu Katedry mediálních studií a žurnalistiky – Group of experts, Issue-oriented reporting.

Michael J. Jordan, americký novinář a hostující lektor

mjjordan23@earthlink.net

I’m proud to present a unique package of articles, produced by nine Masaryk students. The premise was simple but important: choose your own topic, but serious, responsible journalism explores not only “what” the situation is, but “Why exactly is this situation the way it is?” To answer this, we become “journalistic Darwinians” – understanding where the story starts, how it evolved … and why. All this we did in an intensive, four-week course. So these articles are impressive for not only the depth your classmates achieved during that time, but the remarkable fact they did so in English. I applaud them.

Michael J. Jordan, American journalist and Masaryk University guest lecturer
mjjordan23@earthlink.net

No comments: